szorolap1

szorolap3

szorolap2

Az Egyesület
 
A KÉT TORONY NAGYSZÉKELYI FALUEGYLET nevét
a falu egyedi templom-együtteséről kapta.
Ez az egyedülálló építészeti megoldás két szorosan egymáshoz épült templomból áll.
A két templom két egymás melletti tornya szimbólumértékű.
Egymást őrizve, erősítve, tisztelettel épült és épül ma is Nagyszékelyben
a Régi mellé az Új.
 
 
Küldetésünk
 
Az Alapítók hitvallását szem előtt tartva az Egylet azon munkálkodik, hogy Nagyszékely gazdag, egyedi örökségét, amit az idők során összegyűjtött és megőrzött élettel töltse meg, és a felnövekvő nemzedékek épülésére továbbörökítse.
Célja tenni ezt úgy, ahogyan a nagyszékelyi két torony egymás mellett magasodik az ég felé: vigyázva a régit, táplálva az újat.
 
 
 
Kultúra, Értékőrzés, Közösség
  
Egyesületünk Nagyszékely KULTURÁLIS örökségének megőrzésére és gyarapítására törekszik.

Vigyázza az építészetében jellegzetes falukép megtartását.

Közbenjár a helyi építési előírások ÉRTÉKŐRZŐ kidolgozásában.

A falusi színjátszás felkarolásával, közösségépítő rendezvényeivel, oktatási és ismeretterjesztő programjaival, hozzájárul a falu KÖZÖSSÉGI és gazdasági életének fellendüléséhez.

 
 Fenntarthatóság
 
 Kitartóan dolgozunk a szőlőtermesztés és borászat méltatlanul feledésbe merült hagyományának felélesztésén.
 
Ismerve az organikus gazdálkodás jelentőségét, támogatjuk a faluban élő elhivatott mezőgazdászok őshonos növényfajták feltárását és újrahonosítását célzó törekvéseit.
 
     Az Egylet feladatának tekinti a fizikai és mentális egészségmegőrzést célzó kezdeményezések felkarolását.
 
Szorgalmazza a természettel összhangban működő emberi tevékenységek térfoglalását, a környezet védelmét, célja előmozdítani egy minél FENNTARTHATÓBB élet megszületését.
 
 
 Vidék
 
Nagyszékely sok tekintetben különleges hely.
 
Jellegzetes faluképe egységes.
A házak máig őrzik az egykori porták méltóságát.
 
Bár az idők során sokszor és sok tekintetben megfogyatkozott már, főnix madárként újul meg újra és újra.
 
Az éghajlat, a termékeny lösz alapú talaj és az emberi szorgalom találkozása a bőség forrásává teszi ezt az erdőkben, dombokban, völgyekben gazdag VIDÉKET.
 
 
Gyümölcstermesztés, borászat, növénytermesztés, állattenyésztés, természet közeli értékteremtő életmód várja, hogy ismét emberére találjon és a falu a fellendülés újabb korszakába lépjen.
 
   A Két Torony Nagyszékelyi Faluegylet ezeknek a falu felvirágzását célzó törekvéseknek kíván tevékeny szövetségese  lenni.

 

Két Torony Nagyszékelyi Faluegylet

 

Az Egyesület története

 

 

 

 

 

A Két Torony Nagyszékelyi Faluegylet 1998. december 16-án alakul tíz fővel, azaz öt házaspárral.

Az alapító tagok budapesti lakosok, akik kötődnek Nagyszékelyhez.

Elhatározzák, hogy lehetőségeiken belül megpróbálnak közreműködnia falu életének jobbá tételében.

 

 

 

Az Alapszabályban az Egylet céljai így kerülnek megfogalmazásra: „Nagyszékely kulturális örökségének megőrzése, az építészetében jellegzetes falukép megtartása, a vidék fejlesztése, a falu közösségi, gazdasági életének felvirágoztatása. A célok elérését az alábbi fő feladatokon keresztül látják megvalósíthatónak: a falu közösségi életének fejlesztése; az önkormányzati célkitűzések támogatása; egyesületi hírmondó újság létrehozása; a falu tájjellegű építészetének megőrzése; a falu részletes rendezési tervének elkészítése és a helyi építési előírások kidolgozásában való közreműködés; a történelmi borvidék hagyományainak újjáélesztése; a biotermesztés lehetőségeinek feltárása, meghonosítása; környezetvédelmi tevékenység; a mezőgazdasági kultúra fejlesztése; falusi turizmus fejlesztése; a falu kulturális, sport életének elősegítése; ismeretterjesztő programok, kiállítások szervezése.

Közel húsz évvel a megalakulás után, 2017-ben, a Két Torony Nagyszékelyi Faluegylet huszonhat főt számlál. A 2017. február 17-én, illetve július 28-án tartott közgyűléseken újabb – a törvényi előírásoknak megfelelő módosításokkal is kiegészített – alapszabály kerül elfogadásra.

 Titkari megbeszélés 800x600

Titkári megbeszélés, 2017

A célkitűzések további pontokkal bővülnek: a közművelődés támogatása; társadalmi párbeszéd és esélyegyenlőség elősegítése; természet- és környezetvédelem; egészségmegőrzés és betegségmegelőzés; hagyományápolás; határon túli magyarsággal kapcsolatos nemzetközi tevékenység kialakítása és ápolása.

 
Titkári megbeszélés, 2020

 

Egyesületünk élete években

 

 Így nyilatkoztak magukról és hívogattak másokat az egyesületbe a már meglévő tagok:

„A felsorolt feladatok sokrétűsége egyben azt is jelenti, hogy nem rövidtávon megvalósítható programot vállaltunk, hanem szívós, kitartó munkára szövetkeztünk. Az is nyilvánvaló, hogy a falu mind szélesebb és tevékeny hozzájárulása nélkül Egyletünk nem működhet eredményesen. Ezért hívunk és várunk minden tenni akaró nagyszékelyi embert, hogy csatlakozzon hozzánk, segítsen célkitűzéseink megvalósításában.

(Két Torony Egyesületi Hírmondó újság I. évf./1. számában 2001. március.)